24 Eylül 2023 Pazar

Türkiye’de dijital beceri eksikliği, iş kaygısı yaratıyor!

HABER GİRİŞ

GÜNCELLEME

BENZER HABERLER

Çeşme’nin çöplüğünde yangın çıktı: Ormana sıçradı!

İzmir'in Çeşme ilçesinde çöplükte çıkan yangın, ormana sıçradı.

Ünlü sanatçı belediye başkanı adaylığını duyurdu!

Türk Halk Müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı Yudum Tatar katıldığı festivalde siyasete atılacağını duyurdu.

Arnavutköy’de ormanlık alanda çıkan yangın panik yarattı

Arnavutköy'de, ormanlık alanda çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

Şanlıurfa’da çatılar kırmızıya boyandı: Biber hasadı başladı

Şanlıurfa'da ekim ayına kadar sürecek olan pul biber yapımı için çalışmalar başladı. Kentteki biberlerin kurumaya bırakıldığı çatılar ise kırmızıya boyanarak, görsel şölen oluşturdu.

Elazığ’da sıcak havalarda boz ayının serinleme çabaları

Ormanlık alanda bir boz ayının su içtiği sıvatta serinlemeye çalıştığı anlar foto kapan kameralarına yansıdı.

PAYLAŞ

Kaspersky araştırmasına göre, Türkiye’deki çalışanların yüzde 25’i dijital beceri eksikliği nedeniyle işini kaybetmekten korkuyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yeni bir Kaspersky anketinde, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika’daki çalışanların yüzde 66’sının bilgisayar ve diğer dijital ekipmanlarla çalışırken dijital becerilerin eksikliğini hissettiği ortaya çıktı.

Türkiye’de çalışanların yüzde 25’i BT yetkinliklerinin eksikliği nedeniyle işlerini kaybetmekten korkuyor. Bazıları bunun gelecek 5 yıl içinde gerçekleşebileceğine inanırken (yüzde 15), diğerleri bunun daha uzun sürede olabileceğini düşünüyor (yüzde 10).

Türkiye’deki katılımcıların sadece yüzde 24’ü yetersiz BT bilgisi nedeniyle işini kaybetme riski altında olmadığından emin olduğunu söylüyor.

Bölüm Başkanları ve üst düzey yönetciler dikkat çekiyor

Gelecek 5 yıl içinde dijital beceri eksikliği nedeniyle işini kaybetme olasılığının en yüksek olduğunu düşünenler arasında bölüm başkanları ve üst düzey yöneticiler yer alıyor. Sürekli kendini eğitme ve trendlerin bir adım önünde olma ihtiyacı konusunda en temkinli olanlar da yine bu grup oluyor.

Dijital becerilerin eksikliği sadece çalışanların kariyerini engellemekle kalmıyor, aynı zamanda çalışanın istihdam edildiği kurumun siber güvenliği için de ciddi riskler oluşturuyor. “İnsan güvenlik duvarı”, siber olaylara karşı en önemli savunmalardan birini oluşturuyor.

Son araştırmalar, siber güvenlik tehditlerinin yüzde 95’inin bir şekilde insan hatasından kaynaklandığını gösteriyor. Örneğin çalışanlar bir kimlik avı bağlantısını açabilir, şirket cihazına fidye yazılımı indirebilir ve şirket için maliyet ve itibar kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle üst düzey yöneticilerden stajyerlere kadar her seviyedeki çalışanın uygun siber güvenlik eğitimi alması gerekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Türkiye Genel Müdürü İlkem Özar, yapay zeka ve makine öğrenimi çözümlerinin hızla ilerlemesi nedeniyle pek çok kişinin işini kaybetmekten korktuğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bazı bireyler ve kuruluşlar otomasyona karşı temkinli davranıp bu yöndeki çözümleri kullanmaktan kaçınırken, diğerleri süreçlerini en yeni teknolojilerden en büyük faydayı sağlayacak şekilde uyarlıyor. Çalışanlar tercih edilmeye devam etmek istiyorlarsa siber bilince sahip olmalı ve şirketler de dijital zorlukların üstesinden gelmelerine ve siber güvenlik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmalıdır.

Kaspersky, her seviyedeki çalışanın eğitimine ve becerilerini geliştirmesine katkıda bulunmak için Otomatik Güvenlik Farkındalığı Platformunu sunuyor. Platform, yıl boyunca çalışanlar için güçlü, pratik siber hijyen becerileri geliştiren çevrim içi bir araç. Platformu başlatmak ve yönetmek özel kaynaklar veya düzenlemeler gerektirmiyor ve kuruluşa güvenli bir kurumsal siber ortama doğru yapacakları yolculuğun her adımında yerleşik yardım sağlıyor.”

“Çalışanların becerilerini geliştirmek için eğitimler düzenleyin”

Açıklamaya göre ayrıca, Kaspersky uzmanları, çalışanların dijital becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için şunları öneriyor:

“İş için en çok hangi dijital becerilere ihtiyaç duyulduğunu anlamak ve çalışanlarını eğitmek için düzenli kontroller yapın. Çalışanların becerilerini geliştirebilmeleri için dijital okuryazarlık kursları ve eğitimleri düzenleyin. Çalışanları siber güvenlikle ilgili konularda eğitmeye yardımcı olacak çevrim içi bir öğrenme aracı olan Kaspersky Otomatik Güvenlik Farkındalık Platformunu kullanın. Çalışanların kimlik avı, dolandırıcılık, fidye yazılımı saldırıları gibi yaygın siber tehditleri ve bunları nasıl tanıyıp önleyeceklerini bildiklerinden emin olun.”

spot_img