24 Eylül 2023 Pazar

Ekonomide yükseliş dönemi: Türkiye, OECD’nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu

HABER GİRİŞ

GÜNCELLEME

BENZER HABERLER

ABD’de ÜFE enflasyonu Ağustos’ta beklentileri üstüne çıktı!

ABD üretici enflasyonu ağustosta yıllık bazda yüzde 1,6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Özel sektörün kredi borcu 155 milyar dolara kadar düştü!

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, temmuz sonu itibarıyla, 2022 yıl sonuna göre 2,6 milyar dolar azalarak 155,2 milyar dolar oldu.

Almanya’da iflas eden şirket sayısı 8 bin 571 oldu!

Almanya Federal İstatistik Ofisi'ne göre, ülkede bu yılın ilk yarısında 8 bin 571 işletme iflas açıkladı. İflaslar, 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 20,5 arttı.

ABD’de TÜFE sonrasında ekonomistlerden çarpıcı tahminler!

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustosta aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 3,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle benzin fiyatlarında yaşanan artış ...

Borsa güne yükselişle başladı!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,27 yükselişle 8.035,70 puandan başladı.

PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’ün Nisan-Haziran dönemine denk gelen Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verisini açıkladı. Buna göre Türkiye Ekonomisi, yüzde 3,8 oranında büyümesiyle birlikte OECD’nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu. 

Buna göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 büyüdü. İlk çeyrekte büyüme yüzde 4 olarak gerçekleşmişti.

OECD ülkeleri arasında ikinci oldu

Böylece Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci ülke olurken, G20 ülkeleri arasında da üçüncü ülke oldu.

OECD ülkeleri arasında zirve Kosta Rika’nın

OECD ülkeleri arasında Kosta Rika, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 büyümeyle ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 3,8 ile Türkiye, yüzde 3,5 ile Meksika izledi.

OECD ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekte ortalama büyümesi yüzde 1,5 olarak tahmin edildi. Söz konusu dönemde ekonomik büyüme Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 0,5 oldu.

OECD’de verisi açıklanan ülkeler arasında Estonya’nın yüzde eksi 3 ile ekonomisi en çok küçülen ülke olduğu görüldü. Bu ülkeyi eksi yüzde 2,3 ile Macaristan, eksi yüzde 2,2 ile İsveç takip etti.

OECD ülkeleri büyüme oranları

Türkiye, G20’de üçüncü sırada

İkinci çeyrek büyüme verisi açıklanan G20 ülkeleri içinde de büyüme oranı en yüksek ülke yüzde 6,3 ile Çin olarak kayıtlara geçti.

Bu ülkeyi yüzde 4,9 ile Endonezya, yüzde 3,8 ile Türkiye ve yüzde 3,5 ile Meksika takip etti.

AB ülkelerinde ilk sıra İrlanda’nın

AB ülkelerinin büyüme oranlarına bakıldığında ise İrlanda ilk sırada yer alırken, Türkiye ve Portekiz sırasıyla bu ülkeyi izledi.

spot_img